Strona główna » Blog » Jak rozpoznać świeżą kawę?
Filtry
Kontakt
  • M.Pelczar Chocolatier
    38-420 Korczyna, ul. Rynek 18
    woj. Podkarpackie
    NIP: 6842265475

  • E-mail:sprzedaz@mpelczar.pl
  • Telefon+48 733 677 749
  • Godziny działania sklepuOd poniedziałku do piątku: 7:00 - 15:00
Hity sklepowe
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Jak rozpoznać świeżą kawę?

Data dodania: 25-03-2021

alt

Jak rozpoznać świeżą kawę?

 

Pełna aromatu i smaku, taka powinna być świeża kawa. Dla wielu osób to nieodłączony element dnia. Jednak należy pamiętać nie tylko o wysokiej jakości ziaren, ale także odpowiednim ich przechowywaniu, byśmy mogli cieszyć się jej smakiem bez przykrych niespodzianek. 

 

Jak zachować świeżość kawy?

 
  • Po pierwsze, by zachować na długo aromat, warto stawiać na kawę w ziarnach, którą mielimy na bieżąco w domu. 

  • Zwróć uwagę na datę palenia. Nie może być ona starsza niż 3 miesiące w czasie, gdy ją kupujemy! Najlepiej kupować kawę z małych manufaktur, które palą kawę indywidualnie w małych porcjach dla klientów. 

  • Warto pomyśleć także o odpowiednim miejscu do przechowywania ziaren. Powinniśmy je przechowywać w suchym miejscu, gdzie nie docierają promienie słoneczne i w temperaturze pokojowej. 

Opakowanie, w którym przechowujemy ziarna, powinno pozostać oryginalne. Zazwyczaj są one metalizowane od  środka i mają wentyle, które pozwalają zachować kawie świeżość i aromat. Błędem jest natomiast popularne rozwiązanie, czyli przechowywanie ziaren w szczelnych puszkach i słoikach, takie rozwiązanie nie zapewnia kawie odpowiedniej wentylacji i traci ona swoje właściwości.
 

Od czego zależy świeżość kawy?

 

Świeżość kawy nie zależy tylko od jej przechowywania. Jej właściwości zależą także od innych czynników. Wpływa na to czas między zbiorem a paleniem kawy. Najlepiej, by był to jak najkrótszy czas. Świeżość zapewniają ziarna z różnych krajów i plantacji, w zależności od miejsca zbiory odbywają się w innym czasie. Najlepsza kawa to taka, która jest świeżo palona. Ma ona pełnię aromatu i smaku, ale za to szybko traci te właściwości. Po 3 miesiącach od palenia taka kawa nie będzie już tak smaczna jak po pierwszym miesiącu. Największą pełnię smaku ma ona w pierwszym tygodniu. Właśnie dlatego małe manufaktury palą kawę na bieżąco dla poszczególnych klientów w niewielkich ilościach, by dostarczyć im naprawdę świeżo paloną kawę. 

 

Jak sprawdzić w domu, czy kawa jest świeża?

 

Świeżość kawy można ocenić na pierwszy rzut oka. Ziarna powinny być błyszczące i mieć intensywny aromat. Jeśli są matowe, a aromat słabo wyczuwalny ich świeżość zdecydowanie przeminęła. Istnieje także  domowy sposób, by sprawdzić świeżość kawy, jeśli nie jesteśmy pewni błysku  i aromatu. Świeża kawa wydziela dwutlenek węgla, jeśli kilka ziaren spakujemy i zamkniemy w torebce strunowej, a ona wypełni się powietrzem, to potwierdzi jej świeżość, jeśli tak się nie stanie, będzie to oznaczało, że jest już po prostu stara.

 



Sprawdź naszą ofertę zawsze świeżo palonych i najwyższej jakości kaw!  
 

alt

Kawa Brazylia Santos Cerrado

26,00 zł21,00 zł
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
 
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
alt

Kawa Kolumbia Supremo 17/18 Medellin

29,00 zł24,00 zł
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
 
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
alt

Kawa Meksyk SHG Esmeralda

29,00 zł24,00 zł
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
 
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog