Strona główna » Blog » Jak podawać kawę latem?
Filtry
Kontakt
  • M.Pelczar Chocolatier
    38-420 Korczyna, ul. Rynek 18
    woj. Podkarpackie
    NIP: 6842265475

  • E-mail:sprzedaz@mpelczar.pl
  • Telefon+48 733 677 749
  • Godziny działania sklepuOd poniedziałku do piątku: 7:00 - 15:00
Hity sklepowe
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Jak podawać kawę latem?

Data dodania: 11-07-2021

alt
 

Jak podawać kawę latem?

Każdej pory roku tak samo lata wiele osób nie wyobraża sobie bez kawy. Choć z założenia to ciepłe napoje przynoszą nam największe ochłodzenie, często wybieramy te zdecydowanie zimne wersje popularnych napoi. Kawa i herbata mrożona cieszą się ogromną popularnością właśnie w letnich miesiącach. Jednak wakacje sprzyjają także eksperymentom, więc warto odejść od klasyki i poznać kawę w nowej odsłonie.

Jak przygotować kawę mrożoną?

Kawa mrożona ma dwa najpopularniejsze sposoby przygotowania. Po pierwsze będzie to aksamitny napój z lodami, kruszonym lodem, mlekiem i oczywiście kawą, opcjonalnie dodaje się także syropu smakowego i bitej śmietany. Druga to o wiele prostszy przepis, czyli lód w kostkach lub kruszony i kawa, może być także z dodatkiem mleka. Dwie kawy mrożony, choć mają taką samą nazwę, to zupełnie się różnią i są zwolennicy zarówno pierwszej, jak i drugiej opcji. Pierwsza z wymienionych kaw mrożonych to praktycznie deser kawowy, który naprawdę kojarzy się z latem. Druga opcja to przepis bardziej dla prawdziwych kawoszy, którzy mimo letniej pogody dalej chcą pić kawę. Najważniejszym elementem w kawie mrożonej dalej pozostaje, jak nazwa wskazuje kawa. Musi być ona dobrej jakości, mieć raczej słodkie i delikatne nuty smakowe. Taką kawę znajdziecie w naszej palarni i na jej podstawie możecie przygotować pyszną kawę mrożoną w domu.
 

alt alt



Jakie są popularne letnie kawy?

Dzięki social mediom i coraz to nowym pomysłom kawiarni na świecie popularne stają się różne wariacje na temat kawy. Wśród nich pojawiają się dalgona coffee, espresso tonic, czy cold brew

Kremowa kawa z mlekiem i lodem, choć można ją podawać również na ciepło. Dalgona coffee pochodzi z Korei i jest jedną z najpopularniejszych kaw w świecie social media. Jej podstawą jest kawowa pianka, którą możecie przygotować z espresso wysokiej jakości, jakie parzycie w domu, miksując je z cukrem do powstania kremu. Ten aksamitny krem trafia na wierzch mleka z lodem w szklance. Espresso tonic to już letni klasyk, aby go przygotować, wystarczy kilka kostek lodu, około 150-200 ml toniku i 30 ml mocnego espresso, jego smak będzie odgrywał tutaj największe znaczenie, więc warto pokusić się o kawę najwyższej jakości. Do tego można dodać plasterek pomarańczy, jeśli lubicie kawowe nowości, to musicie spróbować. Cold brew to już wyższy poziom kawy, zmielone ziarna zalewa się zimną wodą i pozostawia do zaparzenia na kilka godzin. Choć kawa robi się sama, trwa to dosyć długo nawet do 10 godzin. Ma ona słodki smak, a idealnie z pomysłem cold brew komponują się kawy o lekkim i owocowym profilu smakowym. Zmieloną kawę należy wsypać do naczynia i zalać lodowatą wodą na litr wody powinno przypadać 70 g dość grubo zmielonej kawy. To prawdziwa gratka dla kawoszy i osób, które lubią eksperymentować. Oczywiście niezależenie czy wybieracie klasyczną mrożoną kawę, dalgone, espresso tonic, czy cold brew w każdym z tych napoi podstawą jest kawy. By te ochładzające pomysły smakowały doskonale, należy wybrać ziarna wysokiej jakości z odpowiednimi nutami smakowymi, jakie znajdziecie właśnie w Pysznej Kawce!


Zobacz poprzednie wpisy:
 
alt alt

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog