Strona główna » Etapy palenia kawy
Filtry
Kontakt
  • M.Pelczar Chocolatier
    38-420 Korczyna, ul. Rynek 18
    woj. Podkarpackie
    NIP: 6842265475

  • E-mail:sprzedaz@mpelczar.pl
  • Telefon+48 733 677 749
  • Godziny działania sklepuOd poniedziałku do piątku: 7:00 - 15:00
Hity sklepowe
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Etapy palenia kawy



Jakie są etapy palenia kawy? 

 

Ziarno kawy od zebrania przez palenie do mielenia przebywa długą drogę. O jej smak i aromat dba się już w momencie zbiorów, ale największą rolę odgrywa jej palenie. Właśnie dlatego na właściwy smak kawy, którą pijemy w domu, czy kawiarni ma wpływ tak wiele czynników. Każdemu może posmakować inny napój, gdyż jest to kwestia bardzo indywidualna. Jak jednak wyglądają etapy palenia kawy? 

 

Jakie są sposoby palenia kawy?

 

Znane są cztery sposoby palenia kawy. Rozdziela się je kolorami na jasny, średni, średnio ciemny i ciemny. Sposób palenia kawy wpływa znacząco na jej smak i aromat. 

  • Jasny sposób palenia odbywa się w temperaturze 200 stopni. Taka kawa charakteryzuje się barwą podobną do herbaty, dużą zawartością kofeiny i łagodnym smakiem. 
  • Średni sposób palenia jest bardzo popularny, gdyż zachowuje równowagę. Zawartość kofeiny i smak są harmonijne. Takie palenie odbywa się w temperaturze 210-220 stopni. Smak średnio palonej kawy jest łagodny, ale goryczka jest wyczuwalna.
  • Średnio ciemne palenie kawy odbywa się w temperaturze od 220 do 225 stopni. Jest to temperatura pomiędzy średnim paleniem, a ciemnym. Ta metoda likwiduje kwasowość, ale zachowuje w kawie posmak goryczy. 
  • Ciemne palenie kawy odbywa się w temperaturze od 225 do 250 stopni. Ziarna kawy nabierają w tej metodzie błysku i są praktycznie czarne. Taki sposób palenia prawie całkowicie usuwa zawartość kofeiny, nadaje dymny posmak i aromat czekolady lub orzechów oraz daje mocną goryczkę. 


Jak wygląda palenie kawy?

 

Surowe ziarna kawy mają zdecydowanie mniej związków aromatyczno-smakowych od tych palonych. To właśnie ten proces wydobywa cały smak. Ziarna pali się w specjalnym piecu, który nagrzewa się do pożądanej temperatury. Czas wypalania zależy od stopnia, jaki chcemy uzyskać. Po wyjęciu ziaren z pieca ochładza się je, by nie straciły swoich właściwości. W procesie występują kolejno zmiany chemiczne i fizyczne: zmiana koloru od zielonego po czarny, zwiększenie objętości, rozwinięcie aromatów, wzrost i spadek słodyczy, wzrost i spadek kwasowości i strzelanie, które jest wynikiem rosnącego ciśnienia i gazów w nasionach. Prawidłowy proces palenia kawy pozwala na uzyskanie pożądanego aromatu i smaku, a przede wszystkim zrównoważenie składowych, takich jak kwasowość, słodycz, czy gorycz. Mistrz palenia sprawdza co kilka chwil ziarna, by wyciągnąć je w odpowiednim momencie. 

 

Jak się chłodzi kawę po procesie palenia?

 

Równie ważny co proces palenia kawy jest proces jej chłodzenia. Ziarna przesypuje się na specjalną tacę lub sito chłodzące, gdzie temperatura obniżona zostaje bardzo szybko. Jeśli ziarna zostałyby, zostawione do samo ostygnięcia nie nadawałby się do spożycia. Ochładzanie pozwala na zachowanie właściwości. Ponadto po schłodzeniu ziarna przez kilka dni są odgazowywane. Po tych etapach świeżo palona kawa jest pakowana do specjalnych opakowań. Dzięki temu nie straci smaku i aromatu.
 



Sprawdź naszą ofertę zawsze świeżo palonych i najwyższej jakości kaw!  
 

Kawa Brazylia Santos Cerrado

26,00 zł21,00 zł
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
 
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Kawa Kolumbia Supremo 17/18 Medellin

29,00 zł24,00 zł
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
 
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Kawa Meksyk SHG Esmeralda

29,00 zł24,00 zł
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
 
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Przejdź do strony głównej