Strona główna » Blog » Czym charakteryzuje się kawa speciality?
Filtry
Kontakt
  • M.Pelczar Chocolatier
    38-420 Korczyna, ul. Rynek 18
    woj. Podkarpackie
    NIP: 6842265475

  • E-mail:sprzedaz@mpelczar.pl
  • Telefon+48 733 677 749
  • Godziny działania sklepuOd poniedziałku do piątku: 7:00 - 15:00
Hity sklepowe
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Czym charakteryzuje się kawa speciality?

Data dodania: 08-06-2021

alt

Czym charakteryzuje się kawa speciality?

Praca nad doborem ziaren, jakie znajdują się w palarni, zaczyna się już od wyboru dostawców. Plantacje prowadzone z pasją, według rodzinnych tradycji zazwyczaj dostarczają ziarna speciality. Nazwa dla osób, które nie są kawoszami, może być tajemnicza lub po prostu nie zwracają na nią uwagi, ale niesie w sobie ona ważny przekaz o jakości ziaren. Czym charakteryzuje się kawa z ziaren speciality? Dowiedzcie się poniżej!

Jakie punkty musi spełnić kawa, by być speciality?

Kawa, by była określona jako speciality musi spełnić pewne wskazania. Zdecydowanie różni się od tej, jaką znajdziemy na półkach sklepowych. Ziarna, z których powstaje wyjątkowy napar, muszą pochodzić z najświeższych zbiorów. Tak samo jest z ich późniejszym wypaleniem, musi być to gwarancja świeżego wypalenia. Czas, jaki mija między tym, jak ziarna zostały wypalone, a wysyłką do klienta do od 2 do 4 tygodni. Ziarna kawy speciality charakteryzują się najwyższą jakością pod każdym względem, nie mogą mieć one wad, są różnorodne i posiadają charakterystyczny smak i aromat dla danego mikroklimatu, a dba się one w wyjątkowy sposób już od zasadzenia sadzonki. Tego typu ziarno jest dostarczane do palarni lub hurtowni bezpośrednio, dzięki czemu plantator otrzymuje dużo lepsze wynagrodzenie i może rozwijać swoje uprawy.
 

alt alt

Jak ocenia się kawy speciality?

Ziarna speciality są wysoko punktowane przez Speciality Coffee Association, dzięki czemu mamy pewność, że spełniają najwyższe standardy. Uzyskują one przynajmniej 80 punktów na 100 w skali Q-Grandera. Ocenia się je na podstawie zgodności, z przyjętą przed doświadczonych smakoszy kawy skalą. Najważniejsze jest zrównoważenie nut smakowych, które oddają mikroklimat, z którego pochodzą ziarna. Ponadto punktuje się kawę również za konsystencję naparu, czystość, aromat, słodkość i stopień kwasowości. Zdobycie ponad 95   w skali jest rzadko spotykane, a punktacja przyjmuje, że ziarna ocenione od 80 punktów są bardzo dobre, powyżej 85 świetne, a te, które zdobywają ponad 90 wręcz wybitne.

Co warto wiedzieć o kawie specilaity?

Pierwszy raz wyrażenia speciality wobec kawy użyto w 1979 roku. Ziarna tego typu pochodzą głównie z Etiopii, Kolumbii, Brazylii i Indonezji. Uprawa takiej kawy stanowczo się różni, uwagę przykłada się do każdego aspektu, dzięki czemu ziarna mają w sobie niepowtarzalny smak i aromat. Cały proces wytwarzania kawy jest kontrolowany przez Speciality Coffee Association. Tak samo ważne jak sama uprawa ziaren jest także ich późniejsze wypalenie. Musi się ono odbywać w odpowiedniej temperaturze, by wydobyć z ziaren wszystko, co w nich najlepsze. Efekt końcowy, czyli kawa, którą pijemy, musi być czysta w smaku, pełna aromatu i delikatna jednocześnie, powinna w niej dominować także słodycz, dzięki czemu nie trzeba jej słodzić. Kawa speciality można pić nawet kilka razy dziennie bez ryzyka podrażnienia żołądka, czy wątroby.

Zobacz poprzednie wpisy:
 
alt alt

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog